Klepsidra 2011

U povodu dvobroja 5/6

     Nakon poduže neplanirane stanke novi dvobroj je konačno tu. Poput urednice prethodnog dvobroja moram izraziti želju da se isti nastavi objavljivati i u budućnosti, ali u znantno kraćem razmaku.

 

Kako je sve počelo

      Jedna od najpoznatijih latinskih izreka glasi: Ponavljanje je majka znanja stoga nije naodmet ukratko ponoviti put nastanka Klepsidre koja je, duboko vjerujem, do sada već postala priznata, kako među profesorskim tako i među studentskim krugovima na našem fakultetu, a nadam se i šire. Dakle, u svibnju 2007. godine pokreće je grupa zainteresiranih studenata koji su djelovali u do danas veoma aktivnoj Udruzi studenata povijesti „Malleus“ iz Rijeke. Ideja Klepsidre ostala je ista do današnjih dana: poticati mlade povjesničare da objavljuju kvalitetne radove te im za to omogućiti adekvatan prostor. Kao i u pripremi ranijih brojeva tako je i ovdje sudjelovao niz ljudi, valja prvanstveno izdvojiti vrsne recenzente: dr. sc. Slavena Bertošu i dr. sc. Maju Polić te lektoricu Anu Beljo koji su uspješno odradili doista velik posao te nam pomogli da i ovaj dvobroj bude na što višoj razini.

 

Problemi i pogled u budućnost

       No, treba spomenuti i određene probleme s kojima se uredništvo susrelo u pripremi istoga. Naime, tri veoma duge godine prošle su od zadnjeg dvobroja (3/4), razlozi tako velikoj stanci su brojni, no odmah smo uočili nedovoljnu zainteresiranost studenata za slanje radova za što vjerujem da je velikim dijelom zaslužan bolonjski sistem studiranja koji uz uzastopne obaveze ne ostavlja studentima mnogo vremena ni volje da se bave dodatnim istraživanjima iz kojih bi pak nastali potencijalni radovi za Klepsidru.

      Unatoč svemu uspjeli smo sakupiti dovoljan broj radova koji čine novi dvobroj. Zbog već opisane situacije radovi su zaista šaroliki, od seminara do skraćenih diplomskih radnji te članak posvećen akademiku Petru Strčiću, naći će se zaista od svega pomalo. No, nadamo se da će se u nadolazećim brojevima (u čije objavljivanje uopće ne sumnjamo) naći više kvalitetnih seminarskih radova jer doista nije teško dobar rad zanimljive tematike malo proširiti ponekim istraživanjem te pretvoriti u kvalitetan članak, a to je ujedno idealna prilika studentima da se kroz istraživački rad upoznaju sa načinom rada koji mnoge od njih čeka u budućoj akademskoj karijeri.

 

Dream Team ovog dvobroja

      Uredništvo dvobroja koji je pred vama čine Vedran Alić, Marta Cuculić, Martina Domladovac, Ivan Šegulja i glavna urednica Jelena Poturić. Lektorica je Ana Beljo. Recenzenti su ovoga puta dr. sc. Slaven Bertoša te dr. sc. Maja Polić. Ovaj dvobroj sastoji se od devet studentskih radova te uvodnog priloga posvećenog akademiku Petru Strčiću, osnivaču odsjeka za povijest na Filozofskom fakultetu u Rijeci. Studentski su radovi, kao što je već napomenuto, raznoliki, posve slučajno većina tematski pripada modernom i suvremenom dobu tj. 20. stoljeću dok su u manjini radovi koji obrađuju novovjekovnu tematiku, ali zbog gore navedenih problema brojniji su radovi koji nisu vezani uz lokalnu povijest. Ono što me osobno veseli je interdisiciplinarni pristup pri izboru radova pa će se tako na slijedećim stranicama pronaći i rad s područja medicine.

       Za kraj, zahvaljujem se svima koji su omogućili da ovaj dvobroj ugleda svjetlo dana – članovima uredništva, recenzentima, lektorici, Zakladi Sveučilišta u Rijeci, tiskari Studiograf , svima koji su nam pomogli podjednako savjetima i ustupcima te naravno autorima radova bez kojih nastanak ovog dvobroja ne bi bio moguć.

 

U Rijeci, 11. studenog 2011.                                                                              

  Jelena Poturić